martes, 7 de febrero de 2012

Per l´ensenyament públic





MANIFEST AMPES BURJASSOT GENER 2012



LES AMPES DE LES ESCOLES I INSTITUTS DE BURJASSOT COM A PART DE L’ENSENYAMENT PÚBLIC DEL POBLE FEM EL SEGÜENT MANIFEST EN LA SEUA DEFENSA:

Ens reiterem en la defensa de l’ensenyament públic front a les retallades que el govern valencià ens està imposant i que ens du a una situació insostenible. La crisi econòmica avui ho emmascara tot però ja fa molts anys que denunciem les contínues agressions que pateix l’escola pública resultat de la falta d’inversió i de voluntat política per defensar-la. Així les comunitats educatives ens hem acostumat a que la política educativa del govern valencià augmente la ràtio a les aules, retalle grups, elimine programes d’atenció a la diversitat, no cobrisca en temps i forma les baixes de professorat, no pague les despeses de funcionament als centres, reduisca les partides pressupostàries, no pague als nostres fills i filles les beques de menjador,  ni tampoc les de secundària, que els nostres centres estiguen bruts per culpa de retallar al personal de neteja, que les línies en valencià es tambalegen i que el salari i els drets del professorat siga l’excusa per a reduir el dèficit i eixir de la crisi.

Com si nosaltres, l’escola pública, tinguérem la culpa de la crisi i del dèficit. Que no ens enganyen, l’únic culpable de la crisi al País Valencià la té el govern valencià, que ha dilapidat els nostres impostos en una política econòmica desastrosa. Han tirat els nostres diners en projectes ruïnosos: des de Terra Mítica a l’Aeroport sense avions de Castelló, passant per la Fòrmula 1, la Copa Amèrica, la Ciutat de la Llum, els sobrecostos en la construcció de centres educatius, etc. Han desmantellat els recursos financers propis com la CAM, Bancaixa o el Banc de València. Tot el que han tocat ho han arruïnat. I damunt s’han enriquit a costa nostra. Us sonen els casos de corrupció com Gürtel, Emarsa o els contractes milionaris amb Urdangarín i l’Institut Nóos?

ENS HAN ROBAT I ENS CONTINUEN ROBANT I NO HO CONSENTIREM NI UN MINUT MÉS. JA ESTÀ BÉ DE LLADRES I DE CORRUPTES!

A nosaltres no ens enganyen. Volen desmantellar els serveis públics i ho volen fer per a privatitzar-los i la crisi és l’excusa perfecta per a fer-ho. Volen fomentar un model d’escola privada i elitista. Estem davant d’una escalada de privatització sense precedents i per a fer-ho necessiten desmantellar la xarxa pública i desviar l’alumnat cap a la concertada. Això i no una altra cosa són els Centres d’Iniciativa Social, que s’ha inventat la Conselleria d’Educació i que començaran a construir enguany si no ho impedim amb la cessió del sòl públic per a construir centres privats.

Tampoc els diferents equips de govern del diversos ajuntaments del país, han fet una gestió previsora dels recursos, endeutant-se per damunt de les seues possibilitats, i això fa que perille la gestió de les escoles que correspon a l’ajuntament.

Els centres educatius públics estan pràcticament paralitzats perquè la Conselleria no abona les despeses de manteniment i no tenim diners per a pagar la llum, aigua, calefacció o telèfon. No tenim diners ni per a comprar bolígrafs! La Conselleria només cobrirà una part de les baixes de professorat, no s’estan pagant les beques de menjador, ni les ajudes per als llibres de text. Tenim menys professorat i més alumnat, que està cada vegada més massificat en les aules, i molts encara estudien en barracons i molts encara no poden estudiar en valencià. Els nostres fills i filles no es mereixen aquest tipus d’escola, no és el model d’escola pel qual lluitem pares i mares, professorat, alumnat, personal d’administració, treballadors i treballadores.

Així ho patim a Burjassot. Als diferents col·legis que tenim. Farem una relació d’allò més important en alguns dels col·legis i instituts. Ajuntament i Conselleria, però, són perfectament coneixedors d’allò que necessitem perquè ja s’ha parlat amb ells en múltiples ocasions.

Patim la paràlisi de la construcció de l’edifici nou del CEIP Joan de Ribera de fa més de 20 anys per part dels diferents governs que han passat per la Generalitat. Al Joan de Ribera l’alumnat d’infantil de 3 anys ha d’estudiar en barracots desplaçant-se al CEIP Mare de Déu dels Desemparats. A més, l’edifici del col·legi, ja fa temps que està en un estat lamentable, no adequat pel desenvolupament de les classes.

Al CEIP Villar Palasí s’ha de renovar totalment tots els nuclis dels banys i vestidors esportius del centre amb una intervenció integral de fusteria, llampisteria i sanejament (pressupost aprovat l’any 2009 per valor de 260.240,65 €). També s’ha de canviar la caldera perquè la que hi ha ara mateix ja no funciona. 

Al CEIP Mare de Déu dels Desemparats: hi ha aules on no cap l’alumnat, totes les sales són polivalents i no permeten exercir als treballadors les seues tasques en condicions, el menjador i la cuina estan obsolets i són insuficients (no es pot educar hàbits d’higiene per la rapidesa amb que funciona el menjar). A més, es comparteix el menjador amb l’alumnat del Joan de Ribera d’infantil de 3 anys, cosa que augmenta la massificació. Els banys del pati estan mal condicionats. No tenim Gimnàs. No existeix tampoc espai per guardar el material. Ara mateixa, la necessitat més urgent és la neteja del col·legi i l’impagament de Conselleria de les beques del menjador.

Al CEIP Miguel Bordonau, la instal·lació elèctrica és deficient i les eixides d’emergència no són adients. Les infraestructures, en general, no estan en bon estat. Tampoc són accessibles els pisos superiors per a l’alumnat amb problemes de mobilitat.

A l’IES Comarcal, el tanc d’aigua per a incendis està trencat. Els cristalls del trinquet estan badats amb el perill per trencament que suposa per a la seguretat de la comunicat educativa. 

JA ESTÀ BÉ DE TOT AÇÒ! VOLEM MÉS INVERSIÓ, MÉS QUALITAT, MÉS VALENCIÀ I MÉS DIGNITAT.

Volem més inversió en l’escola pública per a tindre més recursos per atendre l’alumnat com es mereix; per a tindre les millors plantilles de professorat per atendre l’alumnat. Volem més inversió per a garantir la gratuïtat del menjador, del transport i del material escolar; i per a tindre més centres públics que atenguen la demanda de l’alumnat, una xarxa de centres d’educació infantil pública i l’eliminació dels barracons. 

Volem més qualitat i per això exigim la finalització de les retallades en educació, la desmassificació de les aules, la dotació dels recursos materials necessaris i la posada en marxa de polítiques consensuades per a reduir els alts índex de fracàs escolar que patim.

Volem més valencià perquè l’alumnat té dret a estudiar en la seua llengua i l’administració té l’obligació d’atendre aquesta demanda, des d’infantil fins a la universitat. Volem un pla plurilingüe que no discrimine el valencià sinó que servisca perquè tot l’alumnat domine les dues llengües oficials en igualtat de condicions i n’aprenga una o més d’estrangera.

I, finalment, volem més dignitat, perquè ja està bé que alguns càrrecs institucionals insulten el professorat i desprestigien l’escola pública amb les seues declaracions. L’alumnat d’ara és la societat del futur i cal respectar i dignificar la institució educativa i els professionals que hi treballen. I volem més dignitat perquè és un dret dels nostres fills i filles poder estudiar en una escola pública i de qualitat.

Aquest és el nostre model d’escola i el nostre compromís. L’escola pública és la de tots i totes, la de les igualtats d’oportunitats, la que és gratuïta, la que no adoctrina, la que normalitza el valencià... en definitiva, és la nostra escola i la defensem.

Com a part de la comunitat educativa, les AMPES de Burjassot fem costat també al professorat que ha vist com el seu sou i els seus drets es retallen per culpa del decret-llei per a reduir el dèficit i eixir de la crisi. Anem a lluitar junt al professorat. Pensem que la millor forma és prendre accions de pressió de cara a les institucions, i, reconsiderar algunes de les accions que no fan nosa a Conselleria, com ara la de la supressió d’algunes de les activitats extraescolars, ans al contrari minven la millora de l’ensenyament que aporten a l’alumnat.

Ens adrecem primerament al plenari de l’Ajuntament de Burjassot perquè recolze totes les reivindicacions que presentem en aquest escrit. Al mateix temps, li exigim que complisca amb totes les responsabilitats que li corresponen quant a la cura dels col·legis i instituts, sense que ens valga l’excusa de la crisi, els serveis públics són prioritaris.

Cal imperativament que es retire el decret-llei per reduir el dèficit i eixir de la crisi esmentat, cal que s’abonen els deutes de la Conselleria amb els centres i cal posar fi a les retallades en l’ensenyament. Aquestes són les reivindicacions de la comunitat educativa, que les AMPES de Burjassot assumim com a part integrant.

I així li ho diem a la nova consellera d’educació i així li ho exigim: que atenga les nostres justes reivindicacions, les de la comunitat educativa, que ens escolte i que invertisca més, que potencie el valencià, que treballe per la qualitat i dignifique  l’ensenyament públic.

PERQUÈ SI NO RECTIFICA LA POLÍTICA QUE ESTÀ DUENT EL GOVERN VALENCIÀ SEGUIREM LLUITANT TOTES LES VEGADES QUE CALGA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario